Van vroedvrouw tot vrouwelijke onderneemster van het jaar
Het verhaal van Gratiënne is op z’n minst uitgedrukt, inspirerend. In 1990 startte ze als vroedvrouw in het A.S.Z. te wetteren, waar ze gebeten was om haar kennis door te geven aan studenten. Later trok ze die lijn door aan de Artevelde hogeschool als docente. Daar kwam ze in aanraking met onderzoek en nieuwe methoden. Het wetenschappelijk onderzoek sprak haar aan en ze stapte terug naar de schoolbanken. Zo kwam ze uiteindelijk bij de Vlerick School of Business. In 2007 zette ze de eerste stap in haar ondernemerschap. Samen met haar man, podoloog Paul Borgions, richtte ze Borginsole op. Met EVA materiaal, gepatenteerde software en 3D technologie, creëert Borginsole vandaag unieke inlegzolen helemaal op maat van de eindgebruiker. In 2015 mocht ze hiervoor eveneens de prijs van vrouwelijke onderneemster van het jaar in ontvangst nemen van de koningin.

Change Management
Één van de grootste uitdagingen was de zoektocht naar de juiste machines. Het begon met een CNC-machine, maar al snel moesten ze op zoek naar nieuwe technologie en innovatieprojecten. Zo ontwikkelden ze hun eigen scanner en een applicatie die gekoppeld werden aan hun robot-keten. “Ik blijf de stap van innovatie en nieuwe ontwikkelingen onlosmakelijk verbonden te zien met de verbetering in kwaliteit. Kwaliteit als een juist afgewerkt, maar ook een kosten-efficiënt product.”
Deze projecten wekten een honger naar meer op bij Gratiënne. De constante verandering en verbetering zijn hierbij van cruciaal belang. De volgende stap voor Borginsole is duurzaamheid: waste verminderen en zoveel mogelijk circulair werken. In elk onderdeel van de onderneming wordt nu gekeken naar kwaliteit en duurzaamheid.

Elkaar ont-moeten
Voor Gratiënne is netwerken een basisbehoefte. Als marktleider op vlak van op maat gemaakte inlegzolen is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere en nieuwe methoden. “Netwerken en mensen leren kennen is een verrijking in mijn leven… ‘Ont-moeten’, zonder dat het moet, connecties maken en nieuwe mogelijkheden ontdekken.” Het is daarbij belangrijk om een bewuste keuze te maken en tijd te maken om inspiratie te vinden binnen het netwerk. Bij haar inzichten rond netwerken benadrukt Gratiënne het belang van kennis opdoen: “Op vlak van netwerken ben ik als een spons.” Ze gebruikt deze momenten om zoveel mogelijk inzichten op te zuigen die ze kan meenemen in haar dagdagelijkse werking.
De next steps
Rust inbouwen staat hoog op de lijst aangeschreven bij Borginsole. In de inspanningen naar innovatie en verandering is het op dit moment belangrijk om de verwezenlijkingen te overlopen en aan introspectie te doen. Daarnaast verhoopt Gratiënne op 2 jaar tijd de cultuur van haar organisatie verder uit te bouwen.
Maar innovatie staat nooit stil bij Borginsole. In de toekomst gaan ze op zoek naar een manier om hun software op andere scanners te laten draaien. Geen sinecure. Aangezien ze, als voorlopers, geen echte peers hebben, noch in binnen-, noch in buitenland, blijven ze op de zoek naar pure inspiratie. Silicon Valley staat daarbij hoog aangeschreven op de bucket-list van Gratiënne. Een plaats waar de innovatieve oplossingen en ondernemersgeest van Borginsole niet meteen moeten onderdoen.
Gratiënne won in 2020 de Xelyo Business Excellence Award. Wens je meer info over de award? Kijk dan zeker even op onze
award pagina.