Skip to main content
Top of the Page
Bart Ceulemans, Quality Manager bij Continental te Mechelen en Katrien Cardoen, Healthcare Compliance Director bij Barco zijn in 2023 de co-voorzitters van de jury. Ze wonnen beiden de Business Excellence Award en delen in dit interview hun inzichten vanuit hun positie in de jury, zowel als de ervaringen als ex-winnaars (Bart in 2018, Katrien in 2014 met Ontex). 

De Xelyo Business Excellence Award volgens de juryvoorzitters

 

Hierboven zie je de jury van 2021. Voor elke editie wordt een schitterende groep aan ervaren experten uit het vak (veelal ex-winnaars) uitgenodigd om mee te zetelen in de jury. In 2023 zitten Bart Ceulemans en Katrien Cardoen deze jury voor. In dit interview delen ze hun kijk op deze award en de vele voordelen die met haar gepaard gaan. 

 

Participeren aan de Xelyo Business Excellence Award biedt diverse voordelen. Waarom is het volgens jullie interessant om aan de award mee te doen?

 

Bart: Het is een interessante manier om uit de bedrijfscontext te treden. De jury biedt je ongefilterde feedback vanuit hun eigen, rijke ervaring met uiteenlopende projecten. Je kan er blinde vlekken mee blootleggen die je in je eigen organisatie niet had kunnen opsporen. 

Katrien: De award is ook een goede manier om alles eens op een rijtje te zetten: strategie, resultaten, de impact op je klanten en medewerkers. Het zijn zaken die je niet altijd zelf in de hand hebt. Door je case op te stellen ga je ook meer voordelen zien en kan je deze in de verf zetten. Je kan er ook elementen mee belichten die je normaal zou vergeten. 

 

Wat mogen kandidaten van de jury verwachten?

 

Bart: Er zijn heel wat juryleden die een EFQM-achtergrond hebben. De award ligt mooi in lijn met de waarden van de EFQM-methode. Zeker het vernieuwde model legt nadruk op duurzame verbeteringen op lange termijn en kijkt naar de strategie en de resultaten die eraan vasthangen. 

Katrien: De meeste juryleden zijn award winnaars. Het zijn allemaal mensen die een gelijkaardige ervaring hebben beleefd en de moeilijke momenten kunnen herkennen en begrijpen.

 

Er wordt met de award vooral gekeken naar verbeteringen op lange termijn binnen de organisatie. Maar op welke elementen let de jury in het bijzonder op?

 

Bart: Wij kijken naar heel wat verschillende elementen. Zo kijken we naar klantgerichtheid en de impact van verbeteringen op klantentevredenheid. Hoe er wordt omgegaan met stakeholders en hoe medewerkers worden betrokken in de verbeterprocessen. Dat laatste wordt maar al te vaak onderschat. Uiteraard zijn ook inbreng en resultaten die uit de strategie voortkomen zeer belangrijk. 

Katrien: We willen ook te weten komen hoe de faciliterende rol is opgenomen om de duurzaamheid van de strategie te achterhalen. Een tip: Lees de vragen die in de case worden gesteld grondig na! Het is belangrijk om niet te wollig over te komen. 

Bart: Zorg voor een sterk verhaal. Het verhaal is belangrijker dan de presentatie op zich wanneer geselecteerde kandidaten hun case komen presenteren. Wees to-the-point en breng een gestructureerde uiteenzetting van de verbeteringen binnen je organisatie. 

 

Jullie namen in het verleden beiden deel aan de award. Waarom namen jullie destijds deel? Wat gaf de doorslag?

 

Bart: Tijdens verschillende Quality congressen werd duidelijk dat wat wij bij Continental aan het doen waren in aanmerking kwam voor een award. Ik voelde me destijds niet klaar, maar na een gesprek met An Kint heb ik me toch kandidaat gesteld. Het is echt een kwestie van het gewoon te doen. 

Katrien: Bij Ontex hadden we al heel wat bereikt en waren er heel wat verbeterprojecten opgezet. Ook naar het team toe was het interessant om wat er bereikt was in de verf te zetten. Er was ook nood om alles op een rijtje te zetten en verder te structureren. Het was dé manier om een spotlight te zetten op de mijlpalen. 

 

De voorbije jaren is er heel wat gebeurd. Nu, in 2023, is het moeilijk te voorspellen wat er voor ons ligt. Wat betekent de award na al die jaren en is hij nog steeds even relevant?

 

Bart: Het was een bevestiging van onze werkwijze. Ben ik juist bezig? Die erkenning zorgt ervoor dat je je werkwijze kan staven doorheen de organisatie. Ook de fysische award is een aanleiding om het verhaal te vertellen en vormt een symbool voor het kader van wat je nu aan het doen bent. Een award is geen garantie voor de toekomst, maar het kan er wel voor zorgen dat de manier van werken wordt verdergezet.

Katrien: In een volatiele wereld is het belangrijk om je strategie te enten op onvoorziene omstandigheden. De onzekerheid die heerst op dit moment zou een extra drijfveer moeten betekenen om mee te doen! De award kan benadrukken dat je klaar bent voor de toekomst en blijft verbeteren. Het is een mooie manier om transparantie en erkenning binnen je organisatie te creëren en vertrouwen te geven naar de toekomst van je organisatie toe. 

 

Neem deel aan de Xelyo Business Excellence Award

Heb jij een fantastische verhaal waarbij je een sterke strategie kan presenteren met goede resultaten? Een case die aantoont dat jouw organisatie ingesteld is op continu verbeteren? Overweeg dan zeker een deelname!

Deelnemen aan de award

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top