Skip to main content
Top of the Page

Lid in de kijker: Miet Nelissen (Cegeka)

  • Lid in de kijker
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: June 28

Miet Nelissen, Manager Quality & Risk Management bij Cegeka, is gebeten door IT. Sinds haar studentenjaren kwam ze ermee in aanraking tijdens haar studies in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Na bijna 30 jaar carrière in de IT-wereld, leidt ze Cegeka mee de toekomst in en blijft ze zoeken naar verbetering binnen haar organisatie. 

IT & Quality 

 

Miet startte haar carrière in 1991 toen ze het Randstad Interim kantoor opstartte in Hasselt. Na ongeveer drie jaar ging ze een nieuwe uitdaging aan op de IT-afdeling van Randstad in Brussel. Toch bleef ze er op haar honger zitten: zo kon ze niet actief meewerken aan de ontwikkeling van de software, een activiteit die in Nederland werd uitgevoerd. 

In 1995 begon haar huidige verhaal bij het toenmalige Orda-B in Leuven. Deze organisatie bood IT-oplossingen aan voor zowel grote ondernemingen als overheidsdiensten. Het was de start van het digitaliseren van overheidsprocessen zoals het berekenen van kinderbijslag. Als analist-programmeur werkte ze mee aan het ontwikkelen van gespecialiseerde software. Daarna ging ze aan de slag als projectmanager: ze leidde projecten rond sociale verzekeringsfondsen voor zelfstandigen. 

In 2001 fusioneerde Orda-B met het COI, Centrum voor Overheidsinformatica en werd Ardatis. De stap werd gezet van projectmanagement naar servicemanagement. Vijf jaar lang zette ze zich in voor een hele reeks klanten en diensten met een team van ongeveer 15 personen.

In 2006 nam Cegeka Ardatis over: de start van een nieuw tijdperk en de start van het kwaliteitsverhaal van Miet Nelissen. Waar Orda-B en Ardatis een ISO certificaat (ISO 9001) hadden, had Cegeka dat namelijk nog niet. Er werd werk van gemaakt en snel werd ook Cegeka een ISO 9001-gecertificeerd bedrijf.

 

In nauwe samenwerking

Cegeka werd opgestart in 1992 door André Knaepen. Het bouwde eigen datacentra waarmee het tot op vandaag uitpakt. Over de jaren heen voerde de organisatie verschillende acquisities en overnames uit (tussen 2006 en 2023 bijna ieder jaar één). Een hele uitdaging waar Miet met haar team op een flexibele manier de aandacht voor kwaliteit vanuit het hoofdkwartier aanstuurt. 
Cegeka wordt vaak voorgesteld als een vloot van schepen die elk specifieke kenmerken hebben en elk een kapitein aan boord, maar wel volgens hetzelfde kompas varen. De core activiteiten zitten op het Cegeka ‘moederschip’. Daarnaast zijn verschillende bedrijven in de groep aparte schepen, zoals bijvoorbeeld nexuzhealth, Smartschool, NSI, Citymesh en Cegeka Business Solutions. Belangrijk zijn de gezamenlijke koers en de onderlinge samenwerking: de Cegeka schepen komen nooit in elkaars vaarwater en ze werken nauw samen. Van een aantal diensten kunnen alle schepen in de vloot gebruik maken, zoals bijvoorbeeld Shared Services (marketing, aankoop, HR maar ook kwaliteitsmanagement). Kwaliteit wordt uniform doorgevoerd doorheen de hele vloot: Miet kan daarbij steunen op een team van operationele quality coaches en verschillende coördinatoren.

 

Deuce!

Naast het werk zetelt Miet ook in het bestuur van de tennis- en padelclub te Oud-Heverlee waar ze de perfecte balans vindt tussen werk en ontspanning. In de tien jaar dat ze deel uitmaakt van het bestuur kon ze namelijk al heel wat methoden implementeren om haar club beter te laten draaien. Die rol heeft al voor veel win-win situaties gezorgd aangezien ze ook in het kader van de sportclub trainingen kon bijwonen gericht op het omgaan met vrijwilligers. Dit kwam goed van pas in haar professionele leven bij Cegeka. Haar passie voor haar tennis-en padelclub vormt een wisselwerking die tot op vandaag vruchten afwerpt. 

 

Het woord verkondigen

Ondanks de vele uitdagingen en complexiteit binnen Cegeka is Miet duidelijk fier op de verwezenlijkingen rond kwaliteit. Zo spreekt ze over “evangelische inspanningen” waarbij de ‘aandacht voor kwaliteit’ doorheen de organisatie werd verkondigd met positieve resultaten als gevolg. 

Ze heeft over de jaren heen kunnen weten te bewerkstelligen dat kwaliteit impliciet wordt gedragen door àlle medewerkers. Een instelling waarbij er voldoende wordt stilgestaan bij kwaliteitsmaatregelen aan de start van een proces om dit tot een succesvol einde te leiden. Naast de inspanningen van haar team kan ze ook vertrouwen op een management dat volledig mee is in het kwaliteitsverhaal van de organisatie.

 

Blijvende contacten leggen

Bij Xelyo vindt Miet een netwerk waar ze op kan steunen en waar ze wel eens vaker, ook los van de activiteiten, mee kan afspreken. Sinds 2015 zorgt Xelyo voor een wisselwerking tussen heel wat leden en Miet. Zo kon ze al heel wat informatie vergaren rond interne audits en gaat ze nu in gesprek rond de Business Process Modelling Tool van Cegeka. Die uitwisselingen kunnen op termijn voor heel wat nauwe professionele contacten zorgen tussen sectoren die op het eerste gezicht niet zo heel erg veel met elkaar te maken hebben. Toch gelooft Miet in de kracht van het netwerk en de meerwaarde van de lerende netwerken die hieruit ontstaan. 


Wil je meer te weten komen over Miet Nelissen, Cegeka en het doorbreken van silo-denken?
Ontdek dan hier haar Xelyo Quality Talk (enkel voor leden). Ze presenteerde deze webinar in januari 2023 voor het netwerk.

Wil je toegang tot deze webinar en alle documentatie en evenementen uit het netwerk? Overweeg dan een lidmaatschap bij het Xelyo netwerk. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top