Skip to main content
Top of the Page

Klaar voor AR/VR?

  • AR
  • Digitalisering
  • Innovatie
  • Ledencontent
  • VR
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: March 7

Voel jij je klaar om je te storten op de wereld van Virtual en Augmented Reality? Wat kan het betekenen voor je organisatie? En bovenal, heeft het een impact op de kwaliteit van je organisatie? Hieronder vind je al enkele tips waar je rekening mee kan houden. 

Log in als lid om het artikel te lezen.

6 tips om met VR/AR om te gaan

 

1. Wat is nu weer het verschil tussen AR en VR?

Virtual Reality wordt in de gaming industrie al een hele tijd gebruikt. Met behulp van een VR bril plaats je jezelf in een virtuele realiteit. Hierbij kan je interageren met deze schijnwereld, afhankelijk van de doeleinden van de toepassing. 
Augmented Reality beïnvloedt de realiteit en is er dus afhankelijk van. Een goed voorbeeld hiervan was Pokémon Go. Dit spel nodigde je uit Pokémon terug te vinden in de echte wereld met behulp van je Smartphone. 

 

2. Waarom kunnen deze systemen nuttig zijn?

Ondanks de ontwikkelingskosten houden beide systemen heel wat voordelen in. Zo kan je VR inzetten voor trainingen, testomgevingen, designreviews en nog veel meer. Met AR wordt er op dit moment nog heel wat getest, maar het kan een ideale manier zijn om proactief te werken. Zo zou je je documentbeheer bijvoorbeeld kunnen koppelen aan het proces in het werkveld, leveranciers informeren, statistieken oproepen, kwaliteitschecks uitvoeren…

 

3. Waar moet je op letten vooraleer je eraan begint?

Behoefteanalyse: Ga eerst na waar je noden liggen en welke doelen je wil bereiken. Gaat het om veiligheid, processen stroomlijnen, trainingen verbeteren, testomgevingen creëren? Wat heb je precies nodig? 
Kosten/Baten analyse: Er hangt uiteraard een stevige investering vast aan het opzetten van een complex systeem. Maak je deze beslissing vanuit het vermijden van risico’s, of het reduceren van kosten op lange termijn? Of zijn er andere redenen? 

 

4. Een virtuele testomgeving

Een toepassing die wel vaker voorkomt met VR is trainingen en testomgevingen, de zogenaamde ‘digital twin’. Het is een manier om zowel je collega’s als je processen op de proef te stellen, zonder de risico’s of de kosten die je in de werkelijkheid zou ervaren. Het is ook een manier om fouten of problemen te simuleren en op die manier proactief te werk te gaan. Overweeg of de kosten die hiermee gepaard gaan in de werkelijkheid, opwegen tegenover de kosten die je nodigt hebt om een testomgeving te creëren. 

 

5. Waar liggen de uitdagingen op dit moment?

Er zijn nog heel wat onbekenden, maar de flexibiliteit tegenover het beschikbare budget is iets dat men steeds moet overwegen. Zo ben je onderhevig aan het moment waarop je software wordt ontwikkeld. Aanpassingen kunnen gemaakt worden, maar het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen verandering in de werkelijkheid tegenover de veranderingen in de virtuele omgeving in het geval van VR. Onderhoudskosten zijn reëel en moeten dus afgewogen worden tegenover onderhoudskosten in de realiteit.

Daarnaast is het niet altijd even gemakkelijk om je brein te trainen aan onbestaande fysieke elementen. In een virtuele werkelijkheid is het moeilijk om je los te koppelen van fysieke elementen waarop je lichaam en geest getraind zijn in de echte wereld. Je zintuigen kunnen hierdoor stevig op de proef worden gesteld. 

 

6. Een toekomst met een extra (kwaliteits-)dimensie?

Zoals hierboven reeds staat, zijn er nog heel wat mogelijkheden te onderzoeken op het vlak van Augmented Reality. Toch kan hier voor kwaliteit en verbeteringsprojecten een schat aan opportuniteiten liggen. Risico’s verlagen, documentatiebeheer en kennis optimaliseren, controles uitvoeren… 
Naast AR bestaat er ook Mixed Reality waarbij je virtuele elementen introduceert in de werkelijkheid en Assisted Reality waarbij je mensen van op afstand in de werkelijkheid van iemand anders kan verplaatsen om deze persoon te assisteren. Een interessant gegeven voor audits? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar daarbij is het steeds belangrijk om je focus te behouden op je noden en rekening te houden met de kosten en de uitdagingen naar ontwikkeling toe.

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens de Taskforce Digitalisatie. Check zeker de agenda voor opkomende meetings!

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top