Skip to main content
Top of the Page

Kies voor duurzame leveranciers

 • Duurzaamheid
 • Ledencontent
 • Supply chain
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: May 9

Als duurzame organisatie kies je voor duurzame leveranciers. Dit artikel legt uit hoe je de duurzaamheid van je leveranciers kunt meten en garanderen. Met de juiste aanpak krijg je hen mee in het verhaal en motiveer je hen om samen in te zetten op duurzame groei. Zo zorg je niet alleen voor duurzaamheid in de hele keten. Je blijft trouw aan je eigen waarden en je wint aan geloofwaardigheid bij je klanten.

Waarom kiezen voor duurzame leveranciers?

Steeds meer organisaties en hun klanten hechten belang aan duurzame producten en diensten. Waar de grondstoffen vandaan komen, welke materialen zijn gebruikt, welke milieumaatregelen en arbeidsomstandigheden gelden bij je leveranciers heeft een invloed op je eigen duurzaamheid. Duurzame leveranciers zorgen ook in jouw organisatie voor een hogere arbeidsproductiviteit, een betere kwaliteit van de producten en meer leveringszekerheid. Als het fout gaat, zijn de gevolgen voor het imago en de bedrijfsresultaten vaak desastreus.

Hoe maak je van leveranciers partners in duurzaamheid?

Als organisatie kies je voor leveranciers die meerwaarde toevoegen aan je product of dienst. Je wilt duurzaam groeien en dus spelen naast economische factoren ook ecologische, sociale en ethische factoren een rol.

 1. Neem meetbare duurzaamheidscriteria op in de leveranciersevaluatie

  Wanneer je offertes opvraagt en onderhandeling voert met je leveranciers, dan leg je best meteen ook de duurzaamheidscriteria vast. Tegelijk wil je natuurlijk de beste leveranciers voor je product of dienst binnenhalen of behouden. Overlaad daarom je leveranciers niet met vragenlijsten, bewijsvoeringen en doorlichtingen. Werk aan een goede relatie met leveranciers die op dezelfde golflengte zitten en die gemotiveerd zijn om de duurzaamheid in het eigen bedrijf en in de keten te vergroten.

 2. Maak afspraken over progressieve duurzaamheidsdoelstellingen

  Bespreek met je leveranciers welke duurzaamheidscriteria belangrijk zijn in je eigen organisatie en hoe zij met hun product of dienst daaraan kunnen bijdragen. Koppel daaraan KPI’s en spreek af hoe de leveranciers de resultaten transparant en verifieerbaar zullen rapporteren. Leg KPI’s vast die duurzame groei belonen. KPI’s mogen geen einddoel zijn, maar moeten aanzetten om morgen beter te doen dan vandaag. 

 3. Start bij de leveranciers met de grootste impact op de duurzaamheidsketen

  De impact van elke leverancier op de duurzaamheidsketen is niet even groot. Begin bij Tier 1 en bij leveranciers die cruciaal zijn voor het duurzaamheidsimago van je organisatie. Bepaal welke duurzaamheidscriteria belangrijk zijn en breng in kaart hoe de Tier 1-leveranciers scoren op elk van deze criteria. Zo krijg je een overzichtelijk startpunt voor de volgende onderhandelingen. 

 4. Hou het simpel

  Maak een overzichtelijke scoringstool of een dashboard gebaseerd op de belangrijkste KPI’s (maximum 9) waarmee je in één oogopslag ziet waar elke leverancier staat voor elk van de duurzaamheidscriteria.
 5. Werk met gekende duurzaamheidstools

  Meer en meer organisaties willen samenwerken met duurzame leveranciers en vragen bij hun offertes en onderhandelingen naar duurzaamheidsbeoordelingen (enkele voorbeelden zijn  Ecovadis, B Corporate of de Sustatool in Vlaanderen). Deze tools zijn gevalideerd en laten toe om organisaties in een sector eenvoudig met elkaar te vergelijken. Bovendien kan je leverancier de beoordeling gebruiken voor meerdere klanten of voor de duurzaamheidsrapportage. Tot slot stimuleert dergelijke tool je leverancier ook om morgen beter te doen dan vandaag. Ga dus op zoek naar een tool die past bij je organisatie, je doelstellingen en je leveranciers.

Benieuwd hoe andere organisaties de stap zetten naar een duurzame keten via duurzame leveranciers?

Deel je eigen ervaringen in onze taskforce duurzaamheid.

Ontdek hier al onze activiteiten

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top