Skip to main content
Top of the Page

Het organisme achter je organisatie

  • Ledencontent
  • Maatschappij
  • Organisatieontwikkeling
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: January 24

In de natuur hangt alles en iedereen af van ecosystemen die hen beïnvloedden en waarop ze invloed hebben. Deze symbiose vind je ook terug in organisaties. Om proactief te zijn moet men zich steeds bewust zijn van het evoluerende ecosysteem en de ‘symbiose’ met klanten, leveranciers en concurenten. In dit artikel duiken we dieper in op het ‘bedrijfs-ecosysteem’ en waar je op kan letten om hier meer vat op te krijgen.

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

De organisatie als onderdeel van een ecosysteem

Wat kan je analyseren om vat te krijgen op het ecosysteem van je organisatie? Hoe kan je anticiperen op veranderingen in je sector en hoe kan je problemen omzetten in oplossingen?

 

Stakeholdermanagement

 

Organisaties realiseren zich meer en meer dat zij voor het realiseren van hun ambities afhankelijk worden van de samenwerking met anderen. Zonder een goed overzicht te hebben van je stakeholders is het daarom bijna onmogelijk om vat te krijgen op het ecosysteem en daarmee ook op de vooruitgang van je organisatie.

Ook heel wat certificaten vragen om een goed overzicht van stakeholders. Een handige tool voor het gestructureerd in beeld brengen van je stakeholders is de power-intrest matrix. Probeer hierbij zo volledig mogelijk te zijn: van je klanten, tot de mensen die beïnvloed worden door je producten of diensten. Met deze longlist kan je beginnen prioriteren volgens de macht en de interesse van je stakeholder in je project/activiteiten (zie afbeelding).

Bij het opstellen van je stakeholderanalyse is het belangrijk om het management tijdig te betrekken. Zonder consensus op het hoogste niveau is het zeer moeilijk om vat te krijgen op je stakeholders. 

Contextanalyse

 

Zicht krijgen op je stakeholders is één ding. Maar bij de contextanalyse kan je ook nagaan welke belangrijke punten een impact hebben op je organisatie. Hierbij kan je onderscheid maken tussen externe en interne context. 

Voor de interne context kan het 7S-model leiden tot een grondige analyse. Dit model gaat de belangrijkste interne onderdelen van je organisatie na: strategie, structuur, systemen, personeel, managementstijl, cultuur, sleutelvaardigheden en duurzaamheid. 
Op extern context kan je op 2 niveaus alle onderdelen analyseren: 

Op Meso-niveau met de ABCD-analyse:

  • Afnemers
  • Bedrijfstak
  • Concurrentie
  • Distributie

Op Macro-niveau met de DESTEP-analyse:

  • Demografische
  • Economische
  • Sociale
  • Technologische
  • Ecologische
  • Politieke ontwikkelingen

 

De oplossing achter de uitdaging

 

In elk ecosysteem is het belangrijk om je bewust te zijn van de symbiose die ontstaat tussen je organisatie en alle factoren die eraan gelinkt zijn. Concurrenten die vaak problemen lijken te veroorzaken, kunnen soms de sleutel zijn naar nieuwe opportuniteiten. 

In een steeds veranderende wereld is het daarom ook belangrijk om rekening te houden met de uitspraak ‘done is better than perfect’. Op 6 maanden tijd kan een ecosysteem soms ongezien sterk veranderen. Het is daarom belangrijker om zeker te zijn dat iedereen mee is in je analyses, dan dat deze tot in de puntjes zijn uitgewerkt. 


De samenwerking achter ecosystemen

 

Anticiperen vraagt vaak ook een andere manier van denken. Een mooi voorbeeld kan zijn hoe je omgaat met je leveranciers. In plaats van deze relatie te zien als de opdrachtgever en de leverancier, kan een wisselwerking ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden bespreekbaar worden. Dat kan op zijn beurt ook zorgen dat problemen sneller opgespoord kunnen worden. 


EFQM: het framework dat jouw organisatie binnen haar ecosysteem laat groeien

 

Het EFQM framework gaat na hoe je organisatie zich binnen haar ecosysteem positioneert, wat de groeimogelijkheden zijn en waar het potentieel ligt. Wil je meer info over dit excellentie model? Ontdek dan hier hoe je ermee aan de slag kan. 

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze organisatieontwikkeling taskforce. Meer inzichten zullen aan dit artikel toegevoegd worden in de komende maanden.


Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top