Skip to main content
Top of the Page

Kwaliteit vanuit strategie

  • Ledencontent
  • Risicomanagement
  • Strategie
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: December 13

De strategie van je organisatie bepaalt de koers van je organisatie. De rol van kwaliteit hierin kan bepalend zijn voor de kwaliteitscultuur van je organisatie. 

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

Kwaliteit vanuit de strategie


Nog heel vaak zit kwaliteit niet verwoven in de strategie. Soms staat het in de doelstellingen of maakt het deel uit van het operationele luik van de organisatie, maar toch is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: Als kwaliteit niet op de voorgrond wordt gezet, kan je dan zeker zijn dat zowel je medewerkers als al je stakeholders kunnen vertrouwen op de kwaliteit van je organisatie?

Of dit nu al dan niet het geval is, is het wel belangrijk om kwaliteit steeds in gedachten te houden bij het opzetten van de fundamenten. Het vormt een essentiële randvoorwaarde om ervoor te zorgen dat je volledige organisatie gericht is op verbetering. Als je collega’s niet weten waar de organisatie staat t.o.v. kwaliteit, kan je niet verwachten dat kwaliteit wordt meegedragen doorheen de organisatie.

Een strategie stopt niet bij het formuleren ervan: Organisaties moeten een strategie coherent implementeren om tot resultaten te komen. 

Concreter is beter


Strategie is één zaak, vaak gericht naar de buitenwereld, maar hoe vertaalt dit zich binnen je organisatie? Het is belangrijk dat iedereen dezelfde taal spreekt als het aankomt op wat kwaliteit betekent voor je organisatie. Je strategie vertalen naar een bruikbaar kader dat van toepassing is op al je medewerkers vormt daarom de grootste uitdaging. 

Alles staat en valt dus met hoe doelstellingen omschreven staan. Rekening houden met de risico’s kan je op weg helpen om dit te doen en de kwaliteit binnen je organisatie te verzekeren. 

Risico’s en opportuniteiten beheren om vooruit te gaan


Accountability bij het opstellen en navolgen van de strategie is belangrijk. Je kan hier op verschillende manieren mee om te gaan. Zo kan je vragen om je management de strategie te laten ondertekenen. Toch zijn er meerdere factoren belangrijk in de het navolgen van de strategie: communiceren, faciliteren, optimaliseren, herbevestigen, herzien… Al deze stappen houden risico’s in, maar waar risico’s te vinden zijn, kunnen ook opportuniteiten worden gevonden. 

Het is daarom geen slecht idee om steeds het risico- en opportuniteitsanalyse van de strategie uit te voeren. Ga daarom ook aan tafel zitten met je stakeholders om deze analyses door te nemen en concrete doelstellingen te bepalen. 

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze organisatieontwikeling taskforce. Meer inzichten zullen aan dit artikel toegevoegd worden in de komende maanden.


Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top