Skip to main content
Top of the Page

PDCA als een must of een overkoepelende methode

  • Kwaliteitscultuur
  • Ledencontent
  • PDCA
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: February 7

De PDCA-cyclus integreren in je organisatie is geen sinecure. Het vergt tijd, inspanning en een zeer goed overzicht van de processen binnen je organisatie. In dit artikel kijken we naar mogelijke manieren om PDCA  toe te passen in je organisatie. 

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

PDCA als must of als overkoepelende methode

 

De PDCA-cyclus is geen sinecure. Het vergt tijd, inspanning en een zeer goed overzicht van de processen binnen je organisatie. In dit artikel kijken we naar hoe je kan kijken naar PDCA en hoe je het kan toepassen. 


PDCA of plan-do-check-act is een methode om een organisatie of een proces in een spiraal van voortdurend verbeteren te brengen. Het wordt gezien als een proactieve manier om problemen te voorkomen. Wil je meer weten over deze methode kan je hier verder lezen

De PDCA-cyclus wordt opgenomen in verschillende certificaten wat ervoor zorgt dat men vaak genoodzaakt is om de cyclus toe te passen op een aantal processen voor men auditeert. Zo wordt het helaas een verplicht nummer, terwijl het vaak de basis kan vormen tot het verbeteren van je processen. 

Toch zijn er, ondanks de vele pluspunten van de methode, ook heel wat uitdagingen aan gebonden. Het is een tijdrovend en overkoepelend proces, maar bovenal is het langzaam en niet gemakkelijk universeel toe te passen doorheen de volledige organisatie. 

Het is daarom zeer belangrijk om te kijken naar de werking van je organisatie. Wie zijn de proceseigenaars? Zijn je processen goed in kaart gebracht? Hoe ga je op dit moment om met verbeterprocessen? Hoe verloopt de opvolging? 
De PDCA-cyclus kan een oplossing bieden om meer structuur te krijgen in de organisatie, maar er zijn andere methoden om ervoor te zorgen om de hele organisatie mee te krijgen in je verbeterprocessen. Kijk hiervoor zeker ook naar Lean. Lean is eenvoudiger toepasbaar per project door het hele team. 
Sta wel stil bij de verschillen en wees je ervan bewust: Lean biedt een projectmatige oplossing en is niet opgesteld als een cyclus. PDCA is een overkoepelende methode bedoeld om processen te standaardiseren en te verbeteren. 

Mocht je toch overgaan tot het toepassen van PDCA, wees je bewust dat de grootste moeilijkheden in de ‘Act’ fase liggen. Een goede opvolging van de verbeterpunten om cyclisch te werk te gaan is cruciaal in de procedure. Betrek daarom zoveel mogelijk je collega's, proceseigenaars en management om de opvolging lateraal te laten verlopen.

Benieuwd naar hoe één van onze leden ermee aan de slag gaat? Via dit document schetst maatwerkbedrijf Bewel haar visie rond de PDCA cyclus met het 'huis van kwaliteit'.

 

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze kwaliteit en lean taskforce. Meer inzichten zullen aan dit artikel toegevoegd worden in de komende maanden.Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top