Skip to main content
Top of the Page

Moore experten Johan Carton en Vanessa Daelman delen tijdens deze Quality Talk sessie heel wat praktische inzichten over hoe je aan de slag kan ter voorbereiding van de CSRD wetgeving en rapportering. 

Registreer je als lid om verder te lezen.

Starten met rapporteren volgens CSRD

 

Als je wil starten met het rapporteren volgens de CSRD vertrek je eerst vanuit het rapporteren van de ESG-gegevens binnen je organisatie. Die gegevens kunnen verspreid zijn over het bedrijf en een hele uitdaging vormen. Dit gebeurt daarom idealiter als een teaminspanning. Reeds aanwezige frameworks/tools kunnen veelal gebruikt worden als startpunt. Hieronder enkele belangrijke punten uit de presentatie die je eveneens onderaan kan downloaden en herbekijken.

 

Meer stakeholders

Volgens de CSRD wetgeving is het belangrijk om kwalitatieve en kwantitatieve informatie en data in verstaanbare bewoording voor verschillende stakeholders te rapporteren. En dit naast de betrokkenheid van de complete value chain zorgt ervoor dat er veel meer betrokken partijen zijn dan oorspronkelijk verwacht. 

 

Dubbele materialiteit

Met de materialiteitsmatrix kan je nagaan welke ESG topics er cruciaal zijn voor je organisatie en haar stakeholders. Met de dubbele materialiteit ga je na welke impact klimaatsverandering kan hebben op je bedrijf. Het is een manier om de risico's in te schatten en een actieplan op te stellen om deze aan te pakken, maar klimaatsverandering kan eveneens opportuniteiten inhouden voor je onderneming. Het vergroot de lens van kijken naar processen en impact van het klimaat op het bedrijf.

 

Bestaande standaarden zoals GRI en ISO blijven goede basis

De Global Reporting Initiative kan een houvast bieden door de alignering met de ESRS. Het vormt de meest gebruikte duurzaamheidsstandaarden ter wereld en kan dus een goede houvast vormen bij je rapportering. Daarnaast vormen ISO normen als de 14040 en 14025 eveneens een goede basis om de ESRS standaarden tegemoet te komen.

 

Transparantie en communicatie in ketting

Betrokkenheid is van cruciaal belang bij het rapporteren volgens de CSRD. Zorg daarom voor een heldere communicatie met alle partijen om een zo helder mogelijk beeld te vormen met correcte data.

Ontdek voorbeelden uit de praktijk en verdere tips in de presentatie. Heb je zelf vragen over dit topic. Neem dan contact op met An Kint voor vragen naar het netwerk toe en Vanessa Daelman voor verder vragen rond de CSRD rapportering van je organisatie.

 

Je kan de webinar hieronder herbekijken, alsook de presentatie downloaden:

 

 

De presentatie kan je hier downloaden.

 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top