Skip to main content
Top of the Page

Risicomanagementtools en inzichten

  • Ledencontent
  • Risicomanagement
  • Tools
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: October 25

Risicomanagement houdt heel wat uitdagingen in: het aanmaken van risk registers, escalatiepaden opstellen, coördineren van initiatieven, quoteren… Maar welke tools en methodieken kunnen je bijstaan in het bewaren van een duidelijk overzicht?

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

3 stappen en 5 tips om aan de slag te gaan met Risicomanagement

 

Bij risicomanagement zijn er 3 stappen te overwegen:

  1. Identificeren:

    Lijst je risico’s op met behulp van turtle diagrammen (meer info hier: https://www.quentic.com/articles/the-turtle-diagram). Zorg hierbij voor controlepunten die regelmatig worden aangevuld.
  2. Evalueren: 

    Evaluaties kunnen uitgevoerd worden in Excel met de juiste berekening om het risico in te schatten. Een Risk matrix met kleurcodes kan je helpen (https://exceljet.net/formulas/risk-matrix-example)
  3. Beheersen:

    Interne eisen met/of zonder standaarden en conformiteit met interne procedures kunnen ervoor zorgen dat je risico’s beheerst worden.

 

Hieronder nog enkele zaken om mee rekening te houden bij het opzetten van een sterk risicomanagement

  1. Bewaar het overzicht: 

    Zorg voor een duidelijke link tussen risico’s en controles. Zoek naar een methode die gebruiksvriendelijk is en waarbij de risico’s duidelijk gevisualiseerd worden.

  2. Prioriteer! 

    Hoe groter de organisatie, hoe groter de lijst aan risico’s. Betrek de proceseigenaars en communiceer de juiste risico’s naar de juiste afdelingen.

  3. Denk na over escalatie

    Wordt er van centraal naar decentraal geëscaleerd en/of andersom? Bepaal hierbij ook duidelijke maatregelen bij te treffen: kappa’s of acties starten door flows op te stellen.

  4. Let op voor een goede cascade aan risico’s

    Het is mogelijk dat corporate en operationele risico’s uit balans raken. Zorg dat er op een correcte manier geconsolideerd wordt en zorg voor een heldere communicatie. 

  5. Enkele tools en methodieken die je vooruit kunnen helpen:

  • Fine & Kinney methode: wordt gebruikt om risico's in te schatten en om te bepalen welke acties ondernomen moeten worden. Na inschatting van de waarschijnlijkheid, blootstelling en ernst kan een risicocijfer voor de taak worden berekend.  
  • EFQM model: Door gebruik te maken van het EFQM-model kunnen organisaties hun veerkracht vergroten bij het beheren van opkomende risico's waarvan is vastgesteld dat ze een significante, negatieve impact kunnen hebben op het bedrijf. 
  • SIPOC model: visueel hulpmiddel voor continue verbetering dat wordt gebruikt om alle relevante elementen van een bedrijfsproces van begin tot eind te documenteren: Leveranciers - Inputs - Proces - Outputs - Klanten.
  • Arengi: een toonaangevend onafhankelijk adviesbureau dat zich richt op risicogovernance en -beheer. 
  • Zenya van Infoland: Met Zenya RISK vergroot je het risicobewustzijn bij je medewerkers, beheers je de operationele processen, koppel je strategische risico’s aan organisatiedoelen en zet je deze om in kansen.

 

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze taskforce meetings. Meer inzichten zullen aan dit artikel toegevoegd worden in de komende maanden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top