Skip to main content
Top of the Page

De menselijke fout reduceren: good practices die leiden tot good catches

  • Ledencontent
  • Menselijke fout
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: December 13

Menselijke fouten liggen vaak aan de basis van heel wat incidenten en klachten. Heel wat organisaties proberen hier maatregelen in te nemen om fouten te reduceren en risico’s te vermijden. Hieronder enkele inzichten uit de good practices bij R&D bedrijf imec. 
Lees verder als lid.

Clear Expectations & Good Catches


Tijdens het bedrijfsbezoek aan imec, kreeg het netwerk enkele interessante inzichten mee. Hieronder krijg je de belangrijkste takeaways mee van deze presentatie waarin onder ander Bjorn Agten, Toon Beddegenoots en Koen De Leersnijder hun ervaringen deelden rond het nieuwe initiatief ‘Quality: Value. On time. – There’s no shortcut.’

 

  1. We maken voortdurend fouten

    De aard van de organisatie kan ervoor zorgen dat men zeer complexe processen moet uitvoeren. In combinatie met variaties in tools, weinig rework en zeer veel flexibiliteit, kan dit zorgen voor een risicovolle omgeving op vlak van menselijke fouten. Imec deed inspiratie op bij onder andere Xelyo -lid, Pfizer, om de aandacht te vestigen op verschillende aspecten en lijnen uit te zetten om de menselijke fout binnen imec te reduceren. 


  2. Stel een duidelijk verwachtingspatroon op en maak heldere afspraken 

    Het is belangrijk om rekening te houden met de grenzen van operatoren en werknemers. Ga daarom in gesprek met procesbeheerders om duidelijke richtlijnen op te stellen rond de processen. Bij imec wordt er gebruik gemaakt van een ‘Spec check’: een procedure die doorheen het volledige proces kan gebruikt worden. Hierbij wordt een vertragingsmechanisme en meer bewustmaking gecreëerd. Deze ‘spec check’ wordt a.d.h.v. compliance checks en trainingen opgevolgd. Spreek hierbij zeer duidelijk af wat de foutmarge inhoudt en waar de ‘rode lijnen’ liggen die niet overschreden mogen worden. 


  3. Zet het risicobeheer van je processen op punt 

    Het opstellen van heldere en en visuele werkinstructies valt niet te onderschatten. ‘Human factor engineering’ houdt rekening met potentiële risico’s die aan het proces verbonden zijn. Een duidelijk en visueel stappenplannen zorgt voor sterke reviews van het werk en kunnen risico’s mitigeren en soms zelf volledig elimineren. 


  4. Elimineer risico’s in de ontwerpfase van nieuwe systemen of processen

    Probeer vanaf de ontwerpfase van je proces reeds zoveel mogelijk rekening te houden met risico’s. Vermijd lange beschrijvingen, leg nadruk op heldere actiepunten. Zorg bij wijzigingen dat deze steeds worden goedgekeurd door de procesbeheerder en wordt doorgegeven aan alle betrokken partijen. 


  5. Zet aan tot proactief werken

    Een goede opleiding is cruciaal in het reduceren van fouten. Toch is het daarbij ook belangrijk dat werknemers aangezet worden om proactief aan de slag te aan en het belang van kwaliteit meekrijgen van aan de start. Dit kan ervoor zorgen dat fouten voorkomen worden door ze op te sporen vooraleer ze gemaakt kunnen worden. Imec’s ‘good catches’ zijn een mooi voorbeeld in het opzetten van een cultuur die gebaseerd is op vertrouwen en waar niet wordt gezocht naar de schuldige, maar naar de oorzaak van het probleem. 

  6. Geef niet op: fouten reduceren blijft een continue oefening

    Het is belangrijk om visibiliteit en awareness te blijven ondersteunen. Hierbij kan je rekening houden met erkenning en vermijden dat er teveel nadruk gelegd wordt op wat misloopt. Probeer in te schatten hoe groot het belang van een bepaald proces is en de impact die je hebt wanneer fouten vermeden worden. Dit kan leiden tot een grotere motivatie, erkenning en geoptimaliseerde, kwalitatieve processen. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top