Skip to main content
Top of the Page

Ruimte voor opportuniteitmanagement

  • Ledencontent
  • Organisatieontwikkeling
  • Risicomanagement
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: May 2

Vanuit het beheren van kwaliteit in de organisatie wordt er vaak aandacht geschonken aan risicomanagement, maar wat met de opportuniteiten binnen je organisatie? Hoe ga jij hiermee om? Ontdek in dit artikel enkele inzichten die je vooruit kunnen helpen. 

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

Opportuniteiten om te verbeteren

 

Vanuit het beheren van kwaliteit in de organisatie wordt er vaak aandacht geschonken aan risicomanagement, maar wat met de opportuniteiten binnen je organisatie? Hoe ga jij hiermee om? Ontdek in dit artikel enkele inzichten die je vooruit kunnen helpen. 

 

Opportuniteiten om te verbeteren

 

Het grootste risico bestaat uit het feit dat opportuniteiten niet in beeld worden gebracht. Het is hierbij dus belangrijk om opportuniteiten zoveel mogelijk tastbaar te maken. Er zijn vele manieren om dit te doen, maar het is belangrijk dat benutte opportuniteiten worden gedeeld doorheen de organisatie. De mindset bestaat vaak uit het ageren op basis van risico’s en de gevaren die eraan vasthangen. Opportuniteiten staan vaak niet hoog op de prioriteitenlijst wat zorgt voor een gefragmenteerde opvolging. Communicatie en een gestructureerd actieplan is belangrijk om de motivatie rond het opvolgen van opportuniteiten niet te verliezen. 

 

Geloven in opportuniteiten

 

Het geloof in het de opportuniteiten en het belang ervan zijn cruciaal voor een goed beheer ervan. Het management hoort hier de eerste stap in te nemen. De grootste valkuil van opportuniteitsmanagement is het aanwakkeren van de inspiratie en de nood aan opportuniteiten, maar er vervolgens niets mee te doen. Het management kan ervoor zorgen dat de juiste prioriteiten worden gesteld en de opvolging van opportuniteiten hier deel van uitmaken. 

 

Duurzaamheid en de toekomst

 

Er zijn nog heel wat vragen als het aankomt op de CSRD van de Europese Commissie en de stappen die gezet moeten worden door organisaties naar een duurzamere toekomst. Toch is het belangrijk om niet te vergeten dat er eveneens rekening wordt gehouden met de lange termijn in plaats van enkel stil te staan bij de opkomende verplichte wijzigingen. 

Vaak ligt de uitdaging ook bij het aanbrengen van de juiste voorbeelden en het herkenbaar maken dat er vanuit opportuniteiten wordt gewerkt. Vaak hebben mensen niet door dat er vanuit een genomen kans vertrokken wordt. 

 

Ruimte voor falen

 

Soms moet er een risico genomen worden om een opportuniteit te benutten. De nek uitsteken, als het ware. Toch komt men daar in werkelijk niet altijd aan toe, of wordt er eerst een kosten/baten analyse gemaakt om het risico te beperken. Denk na over het alloceren van tijd en middelen om hier ruimte voor te maken. Het echte risico ligt vaak in het feit dat er geen ruimte meer bestaat om te falen.

 

Opportuniteiten op macro-niveau behandelen

 

Soms is het nodig om opportuniteiten te bekijken vanuit wat er voor extra revenue kan zorgen. Op die manier kan het top-management ook aan de tand gevoeld worden. Wat zijn de écht grote opportuniteiten. Continu verbeteren vertrekt niet altijd bottom-up! Een strategisch actieplan opstellen rond opportuniteiten kan helpen om alle niveau’s te betrekken. Een kwartaalplan om te kijken wat met de opportuniteiten en risico’s gebeurd kan zorgen voor de nodige opvolging. 

 

Enkele extra tips ivm opportuniteitsmanagement

 

Start bij een goede stakeholderanalyse
Werk met scores: moeilijkheisgraad vs reward
Doorbreek routines
Zoek contact met mensen die anders denken, zelf al gaat dit tegen je eigen visie in
Combineer divergerend en convergerend denken, maar meng ze niet
Maak je hoofd leeg door uit je vertrouwde werkomgeving te gaan
Beeld je andere perspectieven in

Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze organisatieontwikkeling taskforce. Meer inzichten zullen aan dit artikel toegevoegd worden in de komende maanden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top