Skip to main content
Top of the Page

Silodenken doorbreken: een blijvend aandachtspunt!

  • Continu verbeteren
  • Ledencontent
  • Organisatieontwikkeling
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: March 20

Silodenken blijft tot op vandaag een moeilijke horde om te overkomen op de weg naar verbetering en samenwerking. Een gedachtegoed die vaak op verschillende niveaus van de organisatie vastgeworteld zit. In dit artikel gaan we op zoek naar inzichten die kunnen leiden naar het doorbreken van het silodenken.

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

Samenwerking over silodenken

 

    1. Is het management mee?

    Zonder gemeenschappelijk kader is er geen fundament om het silodenken te doorbreken. Het is daarom van groot belang om de strategie en de doelstellingen helder te krijgen. Zoek naar indicatoren om het silodenken tegen te gaan en focus op de 'what's in it for me?'.

    2. Wordt er van elkaar geleerd?

    Transversaler werken is de sleutel naar het silodenken doorbreken. Het is belangrijk om intern naar het management te communiceren dat er te weinig van elkaar wordt geleerd. Silo's verlaten zorgt voor een win-win scenario: je vergroot je eigen impact en er wordt sneller van elkaar geleerd. 

    3. Pluk de vruchten van gezamelijk overleg

    Het blijft belangrijk om ondernemerschap aan te moedigen, zolang er ruimte is om naar elkaar te luisteren en in overleg te gaan. Enkel zo kan men van elkaar leren en voorkom je de verdere opsplitsing van de organisatie. Voorkom een zero-sum game en werk aan structureel gezamelijk overleg.

    4. Kom samen rond de verbetering die teweeg worden gebracht

    Impliciete en Expliciete processen moeten aangetoond worden. Externe auditoren hechten extra belang aan de 'segregation of duties'. Dit is extra belangrijk in geval van fouten. Een goed overzicht lijkt daarbij geen overbodige luxe.

    5. Begin klein en vertel het voort

    Werk projectmatig vooraleer je iedereen wil meekrijgen. Het is belangrijk om successen in te zetten en de risico's te onderstrepen. Wordt er niet samengewerkt, wordt er niet aan vereisten voldaan. Audits en normen kunnen een hulpmiddel bieden om deze vereisten kracht bij te zetten.

    6. Zorg ervoor dat iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid opneemt

    Vanuit een coördinerende rol is het belangrijk om samenwerking in de hand te werken. Breng daarom alle verantwoordelijken samen om het silodenken verder te doorbreken. Het is belangrijk om mensen samen te brengen en te blijven proberen. 

     
    Deze inzichten kwamen tot stand tijdens onze Taskforce meetings. Meer inzichten zullen aan dit artikel toegevoegd worden in de komende maanden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top