Skip to main content
Top of the Page
Boss Paints verfpotten

Een blik achter de schermen van BOSS Paints Waregem

  • Kwaliteitscultuur
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: April 21

Net na de oorlog startte de familie Bossuyt hun eigen familiezaak: 'ABW'. Na 3 generaties is dit familiebedrijf nog steeds gedreven door haar waarden waarbij het haar mensen centraal zet en kwaliteit hoog in het vaandel draagt. 

Verf vol vertrouwen 

 

Na een korte verwelkoming werden we meteen naar de productie geleid. Geen flashy, high-tech, geautomatiseerde productielijn, wel een oerdegelijke werkvloer waarbij men met passie aan de slag gaat met 5S en kwaliteitsborden. We kregen een rondleiding die duidelijk liet uitschijnen dat Boss Paints na meer dan 50 jaar nog steeds op zoek is naar nieuwe manieren om de kwaliteit van hun organisatie verder te verbeteren.

 

3 miljoen liter verf

Boss Paints rondleiding

 

Verf is op zich niet zo heel moeilijk te maken, of dat beweerde men toch tijdens de introductie bij Boss Paints. Nochtans leerden we al snel dat er wel wat bij komt kijken en dat het verwerken van de grondstoffen, waaronder pigmenten, vulstoffen, solventen, dispergeermiddelen, antiroest... geen sinecure is. Eveneens werd snel duidelijk dat er bij Boss Paints zelf geen miljoenen kleuren worden geproduceerd. 6 basiskleuren vormen het vertrekpunt om talloze kleuren te produceren voor de klant.

Boss Paints produceert zo'n 3 miljoen liter verf per jaar (zo'n 11.000 liter per dag) en doet dat met behulp van 386 werknemers. Toch draait het zeker niet enkel om volume produceren, er wordt namelijk zeer sterk ingezet op R&D. Om de kwaliteit van hun producten te waarborgen in de toekomst is Boss Paints steeds op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Maar dit vormt meteen ook een werk van lange adem met buitenverf die tot 5 jaar lang wordt getest vooraleer ze in productie gaat (binnenverf kan eveneens 2 à 3 jaar in testfase zijn). 

Aangezien water één van de belangrijkste bestanddelen vormt, was het extra indrukwekkend om te weten te komen dat BOSS Paints over haar eigen waterzuiveringsstation beschikt. Momenteel wordt onderzoek uitgevoerd om  regenwater verder te zuiveren met productiedoeleinden. 

Duurzaamheid is duidelijk geen nieuwigheid voor deze organisatie, ze zijn reeds sinds de jaren 70 naar oplossingen aan het zoeken om hun verf duurzamer te maken en hun impact op het milieu te verkleinen. Met zorg voor hun buren, medewerkers en klanten wordt er aandacht besteed aan biodiversiteit, hernieuwbare energie, uitstoot en welzijn.

Boss Paints verf productie

 

Een kleurrijke missie

 

Duurzame kwaliteit creëeren voor een mooiere toekomst met aandacht voor alle stakeholders vat de missie van dit familiebedrijf samen. Dit vertaalt zich in 5 waarden waardoor deze organisatie gestuurd:

  1. Klant: customer intimacy is van cruciaal belang. De klant wordt gezien als een partner die wordt betrokken in het ontwikkelen van nieuwe producten. 

  2. Kwaliteit: ondersteuning doorheen de organisatie is belangrijk om een onberispelijk eindresultaat te bekomen. 

  3. Mens: BOSS Paints werkt mens-gericht en dus niet enkel cijfer-gericht. Dit doen ze met de hulp van heel wat partners om het welzijn van al hun medewerkers te waarborgen. 

  4. Milieu: sinds de jaren 70 zet BOSS in op het minimaliseren van de afdruk. 

  5. Rendement: is een voorwaarde die steeds voor ogen moet gehouden worden. 

Die waarden kunnen slechts worden uitgedragen wanneer alle werknemers getuigen van leiderschap. Dit wordt duidelijk uitgedragen doorheen de volledige organisatie met opleidingen, verbetertrajecten, en initiatieven waarbij iedereen wordt betrokken. 

Boss Paints voorkant gebouw

 

Een toekomst waar structuur, kwaliteit en passie centraal staan

 

Waar voor 2011 kwaliteit nog gedecentraliseerd was, werd het na 2011 onderdeel van het labo en werd een kwaliteitsmanagementsysteem geïntroduceerd. De uitdagingen die BOSS paints momenteel aangaat is het verder begrijpen van de organisatie mbv procesmanagement. 

Om die uitdagingen aan te pakken werd 'Ons huis'  opgericht. Een initiatief waarbij medewerkers werden aangespoord om samen te werken aan kwaliteit vanuit 'enterprise architecture'. Zo vormt elke verdieping van 'ons huis' een overzicht aan processen met maturiteitsniveaus. Waarbij iedereen samenwerkt om al deze processen naar een hoger niveau te brengen. 

Kwaliteitsmanagement wordt duidelijk gedragen door 3 pijlers:

  • Passie en trots waarbij de cultuur binnen BOSS wordt versterkt door feedback en initiatieven om verbetering te bekomen. 

  • Structuur en procesmanagement waarbij sterk ingezet wordt op bijscholing en het proceshuis. Hier wordt kwaliteit meer en meer als een faciliterend gegeven gezien in plaats van controle van werk en eindresultaat.

  • Productkwaliteit waarbij men inzet op de verbetercultuur en datagedreven verbeteringen die leiden to investeringen.

Boss Paints groep Xelyo

 

Er staan nog heel wat spannende ontwikkelingen te wachten voor BOSS paints met nieuwe watergedragen verven, gerecycleerde verpakkingen, het vermijden van biociden... Maar met de passie en de bewonderenswaardige cultuur van deze inspirerende organisatie, ziet de toekomst er veelbelovend uit!

Onze dank gaat uit naar Katelijne Gheysen en Kristof Willemyns voor de gastvrijheid en het delen van dit inspirerende verhaal.

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap, kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top