Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen van Etex

  • Achter de schermen
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: September 13

Op 12 september was het netwerk te gast bij Etex. Met meer dan 160 vestigingen wereldwijd blijft deze organisatie aan een gestage groei verder draaien, ondanks de volatiliteit op de grondstoffenmarkten. Kristoff Poté en Charles Timmerman leidden het netwerk door de CI roadmap en de indrukwekkende site in Kapelle-op-den-Bos. 

Een zwaargewicht op vlak van lichtgewichtoplossingen

 

Al sinds de start in 1905 verspreidde Etex haar sites over de hele wereld met bedrijven in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Na de jaren 50 volgden Noord-America, Canada, Indië en Australië. Met de uitbraak van de oorlog in Oekraïne trok het zich terug uit Rusland. Op al deze locaties wordt er gewerkt aan ‘Lichtgewichtoplossingen’. Denk hierbij aan gipsplaten, architectonische gevelbekleding, vezelcement, brandbeveiligingsoplossingen, glas- en rotswol, thermische- en akoestische isolatietoepassingen… 

Op de site van Kapelle-op-den-Bos lag de focus voornamelijk op vezelcement, gevelbekleding en brandbeveiligingsoplossingen. We kregen er een rondleiding doorheen slechts 2 van 17 productielijnen. Dat lijkt beperkt, maar resulteerde toch in een wandeling van een drietal kilometer.

 

"Safety is key" 

“Veiligheid is cruciaal en ieders verantwoordelijkheid.” Het werd snel duidelijk dat veiligheid de hoogste prioriteit is, waarbij er gestreefd wordt naar 0 ongevallen en beroepsziekten. Tijdens de rondleiding bleek ook dat het gaat om een zware industrie die heel wat potentiële gevaren met zich meebrengt. Hierbij is men ook bewust van het asbestverleden, waarbij de organisatie volop stappen onderneemt naar een duurzame werking gesteund door een circulaire productie en decarbonisatie.   

 

De ‘infinite loop’ 

Als Continuous Improvement Leader en Operational Excellence Manager, legden Kristoff Poté en Charles Timmerman in hun presentatie voornamelijk de nadruk op het CI-verhaal bij Etex KOB. Het continue verbeteren wordt er volledig geïntegreerd in de productieprocessen. Hierbij zijn eigenaarschap en preventief werken van groot belang. Daaraast zetten ze met het Continuous Performance Management ook stevig in op problem-solving, visual management, management routines en Kaizen / Master Classes. Iets dat zich mooi vertaalde in verbeter- en management boden op de werkvloer. 

Tenslotte wordt er vanuit de leiderschapsprincipes van de organisatie ook ingezet op ‘workplace organisation’. Dat houdt in dat er op verschillende vlakken naar excellence wordt gestreefd met behulp van methoden als 5S en SMED.  

 

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap, kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top