Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen van Materialise te Leuven

  • Innovatie
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: May 24

Op dinsdag 23 mei was het netwerk te gast bij Materialise. 3 business units focussen op het ontwikkelen van software, industriële productie en medische toepassingen. En al leek dat op het eerste zicht niet zo, Materialise huist een van de grootste productievloeren ter wereld op vlak van additive manufacturing. We werden er ontvangen door Eddy Couvreur, Ward Callens en Mathieu Cornelis.

Toegevoegde waarde

 

Additive Manufacturing of 3D printing kan niet alleen ingezet worden in de luchtvaart of om onderdelen in de industriële sector te vervangen, het heeft ook op medisch vlak onnoemelijk veel toepassingen die heel wat patiënten kunnen helpen. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

 

Innovatie sinds 1990

Ward Callens, Directeur van interne audits, startte het bezoek met een interessante uiteenzetting van de organisatie. Al meer dan 30 jaar is Materialise op zoek naar innovatieve toepassingen van additive manufacturing. Dat leidde over de jaren al tot fantastische resultaten. Zo hielpen hun onderdelen in 2022 meer dan 50.000. Dit internationale bedrijf is actief in 21 landen en staat beursgenoteerd in Amerika. Hoewel ze zelf geen printers produceren, gebruiken 92 % van de bouwers hun software. De additive manufacturing industrie blijft groeien en Materialise staat mee aan het voortouw van nieuwe ontwikkelingen. 

 

De vele technologieën en toepassingen

Innovation Manager, Mathieu Cornelis, zette de presentatie verder met een inzicht in de innovatieve toepassingen van 3D printing. 

De doorsnee consument kent 3D printing voornamelijk van de 3D printers waar je als hobby sieraden, modelbouw of andere toepassingen mee kan maken. Maar de toepassingen op medisch en industrieel vlak zijn eindeloos.

Zo maakte de Amerikaanse markt gespecialiseerd in hoorapparaten op 1,5 jaar tijd de overschakeling naar 100% 3D-geprinte apparaten. Sectoren die op zoek zijn naar lichte materialen kunnen talloze oplossingen vinden dankzij additive manufacturing. Denk hierbij ook aan medical devices waar 3D een enorme groei in kent. 

Additive manufacturing kan je vergelijken met metaalbewerking, het verschil ligt voornamelijk in het aantal technologieën. Zo heb je Stereolithografie, Selective Laser Sintering, Vacuum Casting, Polyjet, Multijet Fusion, Fused Deposition Modeling… Maar wat maakt 3D printing zo aantrekkelijk? Wanneer de complexiteit van het onderdeel of het prototype hoog ligt, is additive manufacturing een zeer aantrekkelijke optie. De opstartkost blijft namelijk hetzelfde, afgezien de complexiteit. Dat maakt dat voor kleinere oplages een kleinere kost kan gerekend worden. Daarnaast heeft de snelheid er ook niet onder te lijden en kan men gemakkelijk aan de slag dankzij een digital supply chain. Hierdoor zijn er geen reservestukken of nieuwe prototypes nodig. 

 

Onderzoek en uitdagingen 

Om steeds te verbeteren en te innoveren gaat Materialise ook samen met de klant op zoek naar nieuwe toepassingen, waarbij 3D printing een essentieel deel kan gaan uitmaken van het productieproces. Zo hielpen ze de downtime van het productieproces bij Philips al stevig naar beneden te halen en blijven ze zoeken naar nieuwe toepassingen gaande van brilmonturen op maat van de anatomie van de drager tot poreuze protheses voor schedels. 

Maar in een industrie die nog steeds vertrouwd op grondstoffen als polypropolyne, polyamide, resins en ABS, liggen er nog heel wat opportuniteiten om duurzamer te werk te gaan. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het energieverbruik te optimaliseren, en de samenwerking tussen alle werknemers en stakeholders te stroomlijnen. Geen gemakkelijke taak met 3 verschillende business units en meer dan 2400 medewerkers. 
Toch lijkt Materialise sterk in te zetten op continue verbetering en hoogstaande kwaliteit doorheen alle lagen van haar organisatie in een industrie die steeds toeneemt in groei. 

Het werd een boeiend bezoek met een uitzonderlijke inkijk op de verschillende toepassingen en productieprocessen van additive manufacturing. Een eye-opener die de opportuniteiten van AM mooi in beeld bracht. Dank aan Ward Callens, Eddy Couvreur en Mathieu Cornelis voor het delen van de inzichten en de intrigerende rondleiding. 

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap, kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top