Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen bij Buildwise

  • Achter de schermen
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: February 20

Op 20 februari was het netwerk te gast bij Buildwise. Buildwise schudt als onderzoeksbureau haar stoffige verleden als ‘WTCB’ van zich af, en richt haar pijlen stevig op de toekomst. Maar wat biedt Buildwise nu aan aan de duizenden bouwbedrijven die er deel van uitmaken? Hoe gaan ze om met hun kwaliteitssystemen? Hoe kan AI een verschil uitmaken voor kwaliteit? Hoe zet Buildwise haar expertise en toegang tot innovatie in om verbetering teweeg te brengen in de bouwsector? Op al deze vragen en veel meer kregen we een antwoord tijdens een stimulerend bezoek aan Buildwise te Zaventem

 

Werken aan de toekomst van de bouw

 

Bart Coemans (Hoofdadviseur Bedrijfsbeheer en kwaliteit) gaf ons een korte intro rond de 60 jarige geschiedenis van het onderzoekscentrum en de veranderingen die gepaard gingen met de transitie naar Buildwise. Aansluiting bij Buildwise is verplicht voor alle bedrijven in de bouwsector waarvan de aard in de opsomming onder de statuten van Buildwise bepaald is. Wie in de KBO is ingeschreven als aannemer m.b.t. deze bouwwerkzaamheden betaalt jaarlijks een verplichte bijdrage. Je kan hierdoor ook gebruik maken van Buildwise’s ondersteuning voor advies, technische ondersteuning, opleidingen en normen. 

Na deze korte introductie nam Bart Bleys over, QSERC Manager bij Buildwise. Een uitgebreide rol die zich strekt over kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid, risico en compliance. Bart wist meer heterogeniteit teweeg te brengen binnen het QMS van Buildwise, mede dankzij het feit dat de verschillende laboratoria en afdelingen gecentraliseerd werden. Maar eveneens dankzij software als LimApp, Phronesys en het op maat gemaakte Crystal. De overgang van WTCB naar Buildwise zorgde ook voor een aardverschuiving in het organogram wat heel wat veranderingen met zich meebracht en uiteindelijk leidde tot een pragmatische en gefaseerde aanpak in het in kaart brengen van de processen. 

 

Leden kunnen hier de presentatie van Bart Bleys downloaden. 

 

AI: de valkuilen en de opportuniteiten voor kwaliteit

Met Tycho De Back kregen we een praktische kijk op hoe AI kan ingezet worden op verschillende vlakken binnen de organisatie. Zo kan je bedrijfsvideos automatisch laten ondertitelen, chatbots inzetten met kennis van je bedrijf, tijd besparen met complexe documenten, en automatische vergaderverslagen bekomen. Met verschillende demostraties inspireerde Tycho de deelnemers met tijdsbesparende oplossingen die heel wat dagelijks werk als kwaliteitsmanager kunnen verlichten. 

Toch eindigde hij met een belangrijke oproep. Het is aan hen die de kwaliteit van de organisatie waarborgen om richtlijnen op te stellen rond het gebruik van AI. Het is hierbij belangrijk om de implicaties voor de werkprocessen te bespreken. 
Ook zijn er heel wat AI tools die jouw data gebruiken om hun generatieve software uit te breiden. Wees hiervoor op je hoede, je gaat er best van uit dat je dat niet beschermd is, wanneer je aan de slag gaat met AI tools. Denk na over data opt-outs en wees steeds aandachtig bij het toevertrouwen van je data aan 3e partijen. 

Leden kunnen hier de presentatie van Tycho De Back downloaden.

 

BIM, Obeya en VR

Na een korte pauze kregen we een demostratie van het Experience Center in Zaventem, mogelijk gemaakt door Centrum Bouw 4.0. Dit investeringsproject van de Europese Unie om de kennisopbouw over, en toepassingen van nieuwe digitale technologieën in de bouwsector te kunnen realiseren.

Charlotte Euben (Senior hoofdadviseur Digitale Bouw) leidde ons door het centrum met een knappe voorstelling van onder meer BIM. BIM staat voor Building Information Modeling, en het is een proces dat wordt gebruikt in de bouwsector om digitale representaties van de fysieke en functionele kenmerken van gebouwen en infrastructuren te creëren. Waar er vroeger met blauwdrukken werd gewerkt, zien we nu volwaardige 3D modellen, waarbij alle mogelijke informatie over eigenschappen, materialen, kosten, planning en prestaties van gebouwen en componenten kan gedeeld worden. Dit bevordert de samenwerking, de efficiëntie en de nauwkeurigheid van projecten. 
Buildwise probeert bouwondernemingen hiervan op de hoogte te houden, naast de bewustmaking van allerhande nieuwe technologieën die deze ondernemingen in staat stellen om met meer inzicht aan de slag te gaan, waardoor de kwaliteit van de bouwsector nieuwe hoogtes moet bereiken. 

Onze demonstratie eindigde in de Obeya ruimte. Obeya is een Japans concept dat wordt gebruikt als een ruimte voor visueel management en teamcollaboratie. Hoewel het niet specifiek gericht is op kwaliteit, kan Obeya worden toegepast in kwaliteitsmanagement als onderdeel van bredere verbeteringsprocessen, zoals Lean. Dit laatste is het stokpaardje van Bart Coemans die de cirkel mooi afsloot met een indrukwekkende voorstelling van hoe hij bouwondernemingen adviseert rond Lean en planning. Met de nadruk op continu verbeteren laat hij ze inzien hoe zij, startend vanuit de doelstellingen, aan de slag kunnen gaan met en masterplanning, visuele voorstellingen en routing, dashboards en checks, bepalen van (partner-)scores en zones, de uitvoeringsplanning, en uiteindelijk, een verbeterbord. Lean theorie die op indrukwekkende wijze werd omgezet naar een praktische voorstelling van een bouwproject. 

Als kers op de taart mochten we ook even proeven van hoe VR kan helpen in het maken van keuzes in de bouw. Zowel structureel, als het testen van materialen kunnen virtueel ervaren worden, een indrukwekkende manier om ervoor te zorgen dat plannen niet alleen tastbaar worden, maar ook ervaren kunnen worden door de klant.

 

Groepsfoto met 360º camera die wordt ingezet om bouwwerven in beeld te brengen. 

 

Onze dank gaat uit naar Bart Coemans en alle collega’s die van dit bezoek een inspirerende ervaring maakten. Deelnemers gingen naar huis met inzichten rond QMS, AI en digitale innovaties die de mogelijkheden voor de toekomst mooi weergaven.   

  

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap of wil je deelnemen aan één van deze bedrijfsbezoeken? Dan kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top