Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen bij Camino Group

  • Achter de schermen
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: May 22

Op 21 mei was het netwerk te gast bij de Camino Groep en Durabrik. Deze bouwonderneming bestaat uit 12 deelorganisaties die samen innovatieve woonoplossingen verzorgen over heel Vlaanderen. We kregen er inzichten in Lean Planning en de Lean Mindset, naast een rondleiding door het gloednieuwe 'In The Yard'.

Van procesoptimalisatie naar een Lean mindset

 

Een Lean Mindset bekomen vergt tijd. Anneleen Warmoes, kwaliteitsmanager van de Camino Group, is reeds 14 jaar bezig met verbetering door te voeren. Eerst als kwaliteitsmanager bij Durabrik, vervolgens voor de hele groep. In 3 fases doorliep ze met ons het traject dat ze over al die jaren heeft afgelegd. Een indrukwekkende weg naar een organisatie waar medewerkers hun eigen werk in vraag stellen en meedenken over hoe er continu verbetering mogelijk is. 

 

Innovatieve woonoplossingen

 

Camino is een duurzaam groeiende, ambitieuze groep die innovatieve woonoplossingen creëert. Met meer dan 300 medewerkers en meer dan 55 jaar ervaring steunen de groep op een stevige bouwgeschiedenis, maar staat de focus stevig op de toekomst gericht.  

De groep heeft heel wat expertise onder haar dak met organisaties die zich richten op bouwoplossingen op verschillende vlakken: sociaal, renovatie, projectontwikkeling, energie, afwerking en patrimonium.

Een structuur van 12 organisaties, waarbij iedere organisatie haar eigen expertise heeft, zorgt voor een hoge complexiteit op vlak van kwaliteit. Gelukkig kan Anneleen rekenen op de steun van het leiderschap dat gelooft in haar weg naar verbetering. 

 

Het optimaliseren van processen

 

Anneleen begon in 2010 bij Durabrik waar de ISO certificaten werden gebruikt om cachet te geven aan de organisatie, maar waar verder niets mee gedaan werd. Al snel begon ze aan haar traject waarbij ze iedereen wou mee laten denken over gemeenschappelijke doelen en naar de noden van de klant toe. Ze begon methoden toe te passen als DMAIC, visgraat, 6 sigma en waste.

Over enkele jaren onstond er een projectmatige aanpak, verbeterteams, en niet onbelangrijk: eigenaarschap van de procesflows. Uiteindelijk was er sprake van procesoptimalisatie en dit resulteerde in 2017 in het winnen van de Xelyo (toenmalige VCK) Business Excellence Award. Anneleen had op 7 jaar tijd verandering en verbetering teweeg gebracht met grote onderscheiding. Maar daar bleef het niet bij. 

 

Lean Plannen en de One Piece Flow

 

Ondanks de omvangrijke inspanningen die tot dan toe waren doorgevoerd bleven er nog zorgen, zowel op extern, als intern vlak. Zo bleef de klant ontevreden over de lange doorlooptijden en waren er intern nog moeilijkheden rond de werking van de onderaannemers. Er moest gezocht worden naar een manier waarbij waste werd geëlimineerd: Enter Lean Planning.

Hoewel het slecht een heel klein deel uitmaakt van alle mogelijke Lean methoden, is het een goede manier om de focus op de flow te krijgen. Dat betekent dat uitvoerende kracht het beslissingsrecht in handen krijgen, van top -down, naar bottom-up dus. Doel van een Lean Planning is om een gezamelijke planning te maken waarbij alle informatie op elkaar is afgestemd. Daarbij hoort heel wat voorbereiding, een planningsmeeting en een degelijke opvolging.

Om die planning zo goed mogelijk te optimaliseren, introduceerde Anneleen de 'One Piece Flow'. Deze methodiek gaat op zoek naar het verhogen van het rendement van je project. Het dwingt je om anders te kijken naar je planning en deze in functie van de individuele klant te gaan opstellen. Ga je alle huizen in je bouwproject gelijktijdig opbouwen of werk je met een pilootwoonst waarbij de eerste inwoner onmiddelijk kan intrekken alvorens de andere huizen zijn gebouwd? Met deze methode gaat ze op zoek naar manieren om onderaannemers met elkaar in overleg te laten gaan om ze gelijktijdig aan de slag te krijgen, na te laten denken over het project en de planning, en tijdswinst te bekomen. 

 

De Lean Mindset doorheen de organisatie

 

Het Lean Plannen blijft een werkwijze waaraan gesleuteld moet worden. Toch blikt Anneleen vooruit. In haar laatste fase gaat ze nu aan de slag met opleidingen, workshops, Lean verbetertrajecten, Projectmanagement Office voor de opvolging, om zo de ganse organisatie gefocust te krijgen op de klant, efficiëntie, flexibiliteit, het continu verbeterproces en je eigen werk in vraag te stellen. 

Samenwerking is dus cruciaal om dit goed te laten werken. Het gloednieuwe co-working gebouw 'In The Yard' sluit hier mooi bij aan. Naast heel wat interne organisaties, huren er ook externe organisatie een werkruimte in dit prachtige kantoorgebouw. Gericht op kruisbestuiving in een toonbeeld van innovatieve bouwoplossingen kan men er geïnspireerd verder werken en bouwen aan een toekomst waarbij de Camino Group over een organisatiecultuur beschikt die doordrongen is van de Lean Mindset. 

 

 

Onze dank gaat uit naar Anneleen Warmoes en alle collega’s die van dit bezoek een inspirerende ervaring maakten. Deelnemers gingen naar huis met inzichten rond Lean, DPS, PMO, procesoptimalisatie en Lean planning.   

  

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap of wil je deelnemen aan één van deze bedrijfsbezoeken? Dan kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top