Skip to main content
Top of the Page

Een blik achter de schermen bij Van de Velde

  • Achter de schermen
  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: March 22

Op 21 maart was het netwerk te gast bij Van de Velde. Dit Belgisch modemerk werd in 2019, 100 jaar oud en creëert, produceert en commercialiseert luxueuze dameslingerie. Van de Velde streeft naar topkwaliteit in haar producten, haar werk en haar service, zonder compromissen. Om dit te bekomen vormt de Supply Chain een belangrijke schakel waarbij leveranciers de kwaliteit moet garanderen. Julie Bockstaele stond het netwerk hierover te woord.

De leverancier als cruciale schakel voor kwaliteit  

 

Julie Bockstaele (Quality Assurance Manager bij Van de Velde) nam ons mee doorheen de rijke geschiedenis van haar organisatie. Naast een verhaal dat over meer dan 100 jaar spant, kregen we ook een korte rondleiding doorheen het bedrijf in Schellebelle waar in 1919 de corsetterie van start ging. 

Enkele interessante feiten over de organisatie:

  • Over 4 generaties evolueerde Van de Velde van een corsetterie bedrijf tot een uitgebreid lingeriefabrikant bestaande uit 3 merken en actief in 65 landen

  • Het produceren van een beha is complex: het vergt 35 verschillende processen voor een kledingstuk dat bestaat uit 45 unieke onderdelen.

  • Ieder jaar worden 520 nieuwe modellen gelanceerd, dat betekent dat er ieder jaar 20.000 SKU worden gemaakt. 

  • Van de Velde heeft ongeveer 150 leveranciers waarvan de kwaliteit nauwgezet wordt nagekeken en opgevolgd.
 

Een belangrijk aspect van Van de Velde's Supply Chain management is het proactief aanpakken van uitdagingen. Waar vroeger hard werd ingezet op kwaliteitscontrole, probeert men er nu hard gewerkt aan tests en samenwerkingsprojecten. Na gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie heeft het bedrijf zich gericht op het opbouwen van vertrouwen met leveranciers en consumenten. Ze hebben strenge sociale labels en certificeringen geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan de hoogste normen op het gebied van duurzaamheid en ethische productie.

 

Uitdagingen en risico's

 

Het managen van risico's is een andere cruciale factor in het succes van Van de Velde. Door het voortdurende werk om systemen te implementeren om alle risico's in kaart te brengen en te integreren met software voor beter risicobeheer, kan het bedrijf snel reageren op veranderende omstandigheden in de markt. Daarnaast zijn de sterke relaties met leveranciers ook van vitaal belang, en het bedrijf hanteert naast persoonlijke contact ook een uitgebreide screeningprocedure om de beste partners te selecteren.

Desondanks zijn er nog steeds uitdagingen, zoals het managen van productie-eenheden en communicatieproblemen. Door het hoge aantal aan leveranciers verspreid over de hele wereld, is het gelijkstemmen van de communicatie rond kwaliteit geen sinecure. 

 

Blik op de toekomst

 

Om de samenwerking met leveranciers te versterken met oog op de toekomst is het belangrijk om verder in te zetten op het Supplier Relationship Management waarbij de leverancier, de ontwerper en de aankoop met elkaar worden verbonden. Door samenwerking kan men verder besluiten vormen over het aantal leveranciers en de kwaliteit van de productie waarborgen. Daarnaast kan het ook leiden tot een sterkere vertrouwensband met leveranciers. 

Dank aan Julie Bockstaele om ons te ontvangen voor een zeer interessante kijk op hoe een organisatie als Van de Velde met al haar uitdagingen, in een volatiele markt, omspringt met haar leveranciers en op een objectieve, zowel als subjectieve manier het vertrouwen vergroot binnen haar organisatie. 

 

Groepsfoto met 360º camera die wordt ingezet om bouwwerven in beeld te brengen. 

 

Onze dank gaat uit naar Bart Coemans en alle collega’s die van dit bezoek een inspirerende ervaring maakten. Deelnemers gingen naar huis met inzichten rond QMS, AI en digitale innovaties die de mogelijkheden voor de toekomst mooi weergaven.   

  

Kijk zeker naar onze agenda voor de opkomende bedrijfsbezoeken en Xelyo activiteiten. Wens je meer info over het lidmaatschap of wil je deelnemen aan één van deze bedrijfsbezoeken? Dan kan je steeds contact opnemen met An Kint

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top