Skip to main content
Top of the Page

Xelyo Continuo januari 2023

  • Xelyo
Auteur: Thomas Sear

Gepubliceerd op: February 2

 Elke maand delen we graag een overzicht van wat er werd besproken tijdens onze ledenmeetings. Een tipje van de sluier als het ware van wat je aan inzichten kan verwachten tijdens onze (digitale) bijeenkomsten. Als lid kan je steeds via de links verder lezen. Alvast veel lees en leerplezier gewenst!

Jouw maandelijkse netwerkinzichten

 

2023 begon met een variëteit aan onderwerpen. Zo doken we dieper in op Value Stream Mapping om de (meer)waarde van je processen te onderscheiden. Het netwerk kwam ook samen rond risicobeheer en de risico’s van het digitaliseren ervan. Maar in deze goedgevulde maand kwamen uiteraard nog heel wat andere zaken aan bod. In dit artikel lichten we graag het tipje van de sluier op met enkele interessante inzichten van de afgelopen weken. 

Creëer meerwaarde in je processen met Value Stream Mapping 

 

Value Stream Mapping is de methode om je organisatorische processen in beeld te brengen. Met dat overzicht kan je vervolgens aan de slag om je processen te stroomlijnen. De belangrijkste tip alvorens hieraan te beginnen: bepaal je scope. Welk(e) proces(sen) moeten in kaart gebracht worden? Hoe uitgebreid moet je overzicht zijn? En op welke voordelen wil je zelf inzoomen?

Lees verder als lid

 

 

Digitaliseer je risicomanagement

 

Sterk risicomanagement kan niet alleen heel wat problemen voorkomen, het kan ook opportuniteiten en kansen aan het licht brengen. Om vat te krijgen op dat management heb je een goede implementatie nodig doorheen je organisatie en dan denkt men aan snel aan digitale tools en oplossingen. Toch geldt de regel: bezint eer ge begint. Heel wat leveranciers gaan eerst je processen na vooraleer ze je kunnen verder helpen. Denk daarom zeker na over ambassadeurs als contactpunten tussen operationele en faciliterende rollen binnen je organisatie. Op die manier kan je sneller signalen rond risico's te capteren, creëer je gedeelde verantwoordelijkheid en kan je sneller aan de slag met digitale oplossingen.

Lees verder als lid

 

Doorbreek het silo-denken

 

Tijdens de Quality Talk van januari kwam Miet Nelissen van Cegeka aan het woord. Tijdens haar presentatie sprak ze over 3 domeinen: organisatie, leiderschap en processen. Een interessant inzicht bleek te komen uit hoe dienend leiderschap kan bijdragen tot:
- ondersteuning voor kenniswerkers door meer autonomie
- het balanceren van organisatie, maatschappij en medewerkers
- resultaatgerichter leiding geven
Met dienend leiderschap kan er eveneens een klimaat ontstaan van betrokkenheid met extra stimulans tot verbeteringsvoorstellen.

Lees verder als lid en herbeleef de Quality Talk

 

 

Werk proactiever met de analyse van het organisatorisch ecosysteem

 

In elk ecosysteem is het belangrijk om je bewust te zijn van de symbiose die ontstaat tussen je organisatie en alle factoren die eraan gelinkt zijn. Om vat te krijgen op het ecosysteem start je met het opstellen van een uitgebreid overzicht van je stakeholders. De power-interest matrix is hierbij een goede methode. 

Lees verder als lid

 

 

Hou je leveranciersmanagement in balans

 

De juiste balans vinden tussen financiële en kwalitatieve criteria vinden bij het evalueren of selecteren van leveranciers vormt een hele uitdaging. Een keer je deze hebt bepaald kan je verder aan de slag. Toch is het belangrijk om de processen gepaard met leveranciersmanagement op het hoogst mogelijke niveau te evalueren om verbeteringen te implementeren bij de leverancier zowel als in de eigen organisatie. 

Lees verder als lid

 

 

Verlies je niet in de rapporteringen in je zoektocht duurzame verbeteringen

 

De wettelijke kaders en aantal certificaten rond duurzaamheid blijven groeien. De moeilijkheid bestaat uit het behouden van de focus te midden van de administratieve rompslomp. Een goede tip: Prioriseer en hou, naast de vraag van de klant en het wettelijk kader, je focus op datgene waar je organisatie de grootste impact op heeft. De primaire SDG’s van je organisatie kunnen hierbij helpen. 

Lees verder als lid

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top